Home & Garden

Reinventing Classic with Melissa Haynes

Reinventing Classic with Melissa Haynes

Interestingly, the style of the home was previously French Country; however, it had a more contemporary, almost entirely open plan on the ground floor. Haynes’ first goal was to make the space match the home’s more traditional exterior and, most importantly, the needs of the family. “I’m traditional when it comes to interior architecture,” says the designer. “I want to be able to travel room to room without seeing everything at once.” Speaking to this, walls went up to create a true entry at the front door, and cased openings were added to retain an airy flow yet not give everything away all at once. “Before, you could see the kitchen from the front door; now, you just get a peek of the other rooms to come,” she says. Similarly, in the master bath, one open space was traded for designated areas for the bath, shower, vanity, and water closet, while upstairs, an awkward layout was converted to three en suite bedrooms, giving each child a private space as well as providing an additional room for guests.

“A BACHELOR PAD WAS NOT AT ALL WHAT HE WAS IMAGINING. HE IS APPROACHABLE, SOUTHERN, GREGARIOUS, AND HAS A KEEN, EDITED EYE.”
–MELISSA HAYNES

While the home has an overall gentlemanly aesthetic, Haynes was given free reign to thoughtfully curate the rooms. “A bachelor pad was not at all what he was imagining,” she says of the homeowner. “He is approachable, Southern, gregarious, and has a keen, edited eye.”

Perhaps the most masculine space is the study, which is located near the front entry. Here, a Phillip Jeffries wood veneer wallcovering envelops the room, creating a warm yet still contemporary feel. The mix is expanded upon by a current take on a Chesterfield sofa in the form of a sectional along with a two-tone writing desk. “This is really the definition of a multipurpose room,” says Haynes, noting it’s a space for quality family time and movie marathons as much as it is an office. “He wanted to be able to be with his kids, even when they are studying or he is finishing up a work project,” she says. “And this room offers all those functions.” Other common rooms follow the same guidelines. The main living room has comfortable, classic furniture, where the kids can listen to music or even eat a bowl of cereal amidst a backdrop of contemporary art and eye-catching accessories, while the kitchen’s adjoining breakfast nook is often used for laptop work or lounging before meals.

Desiring to reflect the family’s personality, Haynes also considered their hobbies and interests in addition to their needs. Case in point, the artwork seen in the breakfast nook reflects their love of sailing and time spent at Martha’s Vineyard, while the piece in the dining room depicts skiers racing down a mountain, a favorite winter pastime. “He really wanted his kids to feel comfortable here and have a place that was their own,” says Haynes. “And we thought of that every step of the way.”

Published at Thu, 03 Jun 2021 06:18:41 +0000

Article source: https://www.southernhomemagazine.com/2021/06/03/reinventing-classic/